tiistai 5. elokuuta 2008

Virtsankatkuinen Odessa

"Mmmm. yojuna. Toi juna oli samanlainen kuin mita Helsingin asemalle pysahtelee ne Venajan junat. Likaisen sininen vari ja oikeastaan vahan kaikkialla likaista. Ei ravintolavaunua, ei ilmastointia, eika huoneen ikkunaa saa auki. Ulkolampotila hipoi +30 astetta eika se sisalla paljoa siita jaanyt. Matka oli toyssyisempi kuin suomessa bussilla matkustettaessa, POHHUI.


Ostettiin "reilusti" evaita mukaan. Olihan matkaa jopa 15h. Pari hampurilaista, kanarulla, kolmioleipaa ja kanaa perunoilla.. Matkaa oli mennyt noin tunti ja Vitali jo lipoi huuliaan viimeinen kanan pala juuri pureskeltuna. Se alko himoitsemaan jo tassa vaiheessa mun evaita!! Se oli vahan laskenu vaarin nalkansa. Matka meni kylla muuten yllattavan nopeasti. Siesoskelin kaytavalla jotain 6h kun siita sai happea ja vahan viileampaa ilmaa. Siel pikku kabiinissa tuntu kuin olisi Gulak-leirille menossa, joten en oikeen viihtyny siella.
Odessassa oltiin vahan yli viis. Akkia taksilla hotellille, jossa ystavallisesti ilmoitetaan etta huone saadaan noin klo 12! Jes. No me lahettiin sitten tutkimaan kaupunkia joka yllattavaa kylla oli eloisa jo nainkin aikaisin. Melkeen joka kadunkulmassa oli joku lakaisemassa roskia. Selkeasti kaupunki pidetaan puhtaana.. Vaikkakin lieva urean tuoksu tulikin joka nurkasta.

Mustameren ranta oli "shokki", tanne ne siivoojamummot eivat selkeasti kerenneet. Merivesi oli muutenkin aika yllatys. Avantokin tuntu houkuttelevammalta, kuin hypata siihen hyytavaan mereen. Otettiin hetki aurinkoa ja Vitalille sekin oli liikaa. Rannalta paastyamme tormasimme keskustassa viela sveitsilaiseen perheeseen, johon tutustuttiin Kiovassa. He olivat juuri matkalla Krakovaan, Puolaan. Taman jalkeen nopea kierros paikallisella torilla, joka oli aivan alyttoman iso.

Klo lahenteli kahtatoista joten suuntasimme nopeasti hotellille, jossa saimme hikoilla ja taistella huoneestamme, koska he eivat ymmartaneet nettivaraustamme. POHHUI. Hotellin henkilokunta vain vahvistaa, sita asetelmaa jossa ihmiset kaduilla ovat todella auttavaisia ja ystavallisia, kun taas ne joille maksetaan palvelusta ovat todella nyrpeita eivatka edes hymyile.

Nyt pitaisi viela etsia sukellusmahdollisuutta tarjoava taho. Ja huomenna varmasti rannalle!"

- Juha



"Yojuna oli aivan vitun perseesta. Ihan sikakuumaa, helevetin likaista, ja kaiken huippu - matka kesti lahes vuorokauden!! Virtsan pistava haju seuraa joka paikassa - vessa vedetaan suoraan raiteille. POHHUI. Hikoilin koko ajan. Ja aivan torkea nalka. Onneks Juha oli varautunut mua paremmin.. HEHEH...SUCKER! Hikoilin koko matkan kuin viimeinen sika, ja voi etta sita yota. Herailin koko ajan siihen, etten yksinkertaisesti saanut happea. Onneksi saimme mukavan ukrainalaisen pariskunnan vaunuhyttiimme, eika tarvinnut huolehtia tavaroista taman jalkeen. Pariskunnalla oli pieni tyttolapsi, ja ihmettelin kovasti et miten helevetissa meinaavat nukkua kolmistaan kahdella pienella sangylla. Mahtuiva hyvinkin. Perheen mies, entinen palkkasotilas, ei nukkunut lainkaan. Kommando.

Fakta on se, etten samaan junaan enaa hyppaa kovinkaan herkasti. Lennan vaikka takaisin Kiovaan, jossa reissu Moldovaan kusee aikataulujen takia.

Odessa. Vaikka tosiaan saavuimme jo ennen auringonnousua, kaupunki oli herannyt jo henkiin. Joka puolella nakyi elamaa, ja ensivaikutelma kaupungista oli hyva. Pienta saatoa hotellin kanssa, ja lyhyt vierailu rannalla kaynnistivat taman paivan. Pitaisi kylla ehdottomasti loytaa paikallista seuraa: tama turistimeininki alkaa riittaa talle kaverille. Olin itse asiassa tosi yllattynyt rannan kunnosta, silla voisi ajatella, etta Odessalla on nimenomaan rantakaupungin maine. Ranta oli todella sotkuinen, ja merivesi ei tosiaankaan houkutellut. Puhumattakaan aurinkotuoleista. Tama toinen nyt kuola valuen odottaa jo seuraavaa aurinkosaunaa, mua ehka kiinnostaisi nahda vahan muutakin kuin vain paikallinen ranta. Onneksi Juhakin rantariippuvuudestaan huolimatta on kiinnostunut paikallisesta elamasta.

Jalat alkaa muuten olla aika paskana. Ollaan oikeasti kavelty Juhan kanssa kymmenia kilometreja naiden paivien aikana. Paaosin harhaan! Jeah! Mutta onneksi Juha alkaa oppimaan kyrilliset kirjaimet, joten jotain hyotya tastakin ajasta siis on. Katsotaan mita tama Odessa tarjoaa. Aikaa on taalla ainakin kolme paivaa.

Over and out."

Vitali